Έκθλιψη Ελαιόκαρπου

Το ελαιοτριβείο μας διαθέτει παλετοκιβώτια για την μεταφορά και την αποθήκευση του ελαιόκαρπου μέχρι να γίνει η έκθλιψη του, καθώς τα παλετοκιβώτια παρέχουν επαρκή αερισμό και αποτρέπουν την πίεση του καρπού, διατηρώντας τη θερμοκρασία του χαμηλή και εμποδίζοντας την ανάπτυξη μυκήτων.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης παράγεται από ελιές αποκλειστικά με μηχανικές μεθόδους και σε χαμηλές θερμοκρασίες (έως 25-28°C), διατηρώντας έτσι την υψηλή του ποιότητα, τα θρεπτικά συστατικά, τα αρώματα και τη γεύση του.

Για την παραγωγή υψηλής ποιότητας ελαιολάδου, η θερμοκρασία κατά τη μάλαξη είναι καθοριστική. Μια θερμοκρασία άνω των 27°C, ή γενικότερα άνω των 22-25°C, θεωρείται ότι μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα και τη θρεπτική αξία του ελαιολάδου. Η διαδικασία της μάλαξης, που ουσιαστικά είναι η αργή ανάδευση και ανάμιξη της αλεσμένης ελιάς, έχει ως στόχο τη μεγιστοποίηση της επαφής των ελαιοσταγονιδίων για την καλύτερη εκχύλιση του λαδιού.

Συνοπτικά:

  • Διάρκεια μάλαξης: 20-40 λεπτά.
  • Θερμοκρασία: Κάτω από 27°C (ιδανικά 22-25°C) για “ψυχρή εξαγωγή” και διατήρηση ποιότητας.